Kavurmanın Böylesi
Bingöl Doğu Anadolu bölgesinin özel ve küçük bir ili. İnsanları sıcak ve misafirperver. Kavurma, kaymak, bal ve yöresel yemekleriyle Türkiye’de gözde bir il ve benim de memleketim.Son yıllarda, paketlenen kavurması ve özel keven balıyla Türkiye’nin hemen her yerine ürünleriyle ulaşan bir il. Ormanlık alanları ve yaylarıyla meşhur olan kentin dağlarında meşe bitkisiyle beslenen hayvanların etleri özel.
emelleri 1965 yılında Aziz Koç tarafından atılan Soğukçeşme Kavurma, 48 yılı aşan yolculuğunda, değişimin hep bir adım önünde giderek sadece Bingöl’ün değil Türkiye’nin de en lezzetli tatlarından biri haline gelmiş. Tüm faaliyetlerinde uluslararası standartlara uyum ve sürekli gelişim amacını gözeten Soğukçeşme Kavurma, Bingöl de yakaladığı başarıyı tüm Türkiye’de yakalama hedefine adım adım ilerleyen bir lezzet durağı. Bu çok bahsedilen yeri görmek ve bu lezzeti tatmak istiyoruz.
Bingöl’de hemen herkes, soğukçeşme kavurma dediğiniz de aracınız var mı diye soruyor. Çünkü Bingöl’e 29 km uzakta tesis. Özel araçla gidebileceğiniz gibi, otobüsler ve köy minibüsleri de geçiyor buradan. Ayrıca Bingöl Taksi fiyatlarında Türkiye’nin en ucuz ili. Şehirden herhangi bir taksiyle de gidebilirsiniz.
Erzurum karayolunun 29. Km. de doğa içinde harika bir lokanta sizi bekliyor. Önünde akan çeşmesi, balkonundan baktığınızda yem yeşil bir vadi ve bakır tabakta size sunulan kavurma. Yanında soğan ve yeşillik. Sürahide ayran.
İnsan tesisin balkonuna oturduğunda, başka ne isterim ki diye düşünüyor. Tam bir huzur diyarı.
Biz Bingöl’den kalkıp aracımızla Soğuk çeşme tesislerine gidiyoruz. Kavurma siparişimizi verdikten sonra İşletme sahibi Doğan beyi soruyoruz.
Doğan bey Bingöl merkezdeymiş. Telefon açıp misafirleri olduğunu söylüyorlar. Biz kavurmamızı yerken, Doğan bey geliyor. Mütevazi ve girişimci biri. Bingöl üzerine biraz konuştuktan sonra, ‘Soğuk Çeşme meşhur Bingöl Kavurması’ nı konuşmaya başlıyoruz.
Uzun süre babasının işlettiği sonra kendisinin devraldığı tesisi işletirken, Türkiye’nin hemen her yerinden misafirlerinin geldiğini söylüyor.
Gelenler zaten bu etin tadını biliyor, amaç gelemeyenlere de bu lezzeti sunmak diyor Doğan Koç.
Bunun için büyük bir çaba göstererek Kavurma paketleme servisi kuruyor.
Bingöl-Erzurum karayolunun 29. kilometresinde bulunan ‘Soğuk Çeşme meşhur Bingöl Kavurması’ işletmecisi Doğan Koç, tesiste ürettiği kavurmayı paketleyerek, tüm illere gönderiyor.
Kavurma paketleme tesisi sayesinde meşhur Bingöl Kavurması yurtdışına da pazarlanacağını belirten Koç: “tesisimiz her açıdan uygun ama kesecek hayvan bulmakta güçlük çekiyoruz. Birçok insanımız burada çalışıp ekmeğini kazanıyor” dedi.
BİNGÖL KAVURMASI NEDEN ÖZEL DİYE SORUYORUZ
Ormanlık alanları ve yaylarıyla meşhur olan Bingöl dağlarında hayvanlar meşe bitkisiyle besleniyor ki bu bitki kırmızı ete farklı bir lezzet katıyor.
bingöl kavurma
Bingöl kavurmasını markalaştırmak amacıyla kavurma paketleme tesisi kurduğunu söyleyen Doğan Koç: “Burada kurduğumuz tesiste Bingöl kavurmasını paketleyip ilk etapta 81 il’e ‘Soğuk Çeşme Kavurması’ adıyla satışa sunuluyor.
Ürün yada üretim kalitesinden ödün vermeden, hijyenik şartlarda, en gelişmiş teknoloji ve kaynaklarını etkin kullanarak üretilen Soğukçeşme kavurmasını tamamen doğal ortamda otlayan oğlak etiyle üretilmektedir.markasını Türkiye pazarında aranır konuma getiren Soğukçeşme Kavurma, müşterilerine daha iyi hizmet vermek amacıyla vizyonunu daima geniş tutmaktadır.
Dört ayrı markayla, birçok fuara katılan ve ulusal basın aracılığıyla tanıtımlara hız veren Bingöl Soğuk Çeşme kavurmanın, tamamen doğal ortamda otlayan oğlağın etinden olmasına dikkat çekiyor. Yaptıkları kavurmada hiçbir katkı maddesinin olmadığını, kavurmanın kendi yağı ve tuzla pişirildiğini dile getiren Koç, ustalığın tam da pişirilme esnasında ortaya çıktığını ifade etti.
Koç, eti pişirirken dikkat edilmesi gereken hususu şöyle açıklıyor:
“Herkes et pişirir ama oğlak eti doğası gereği oldukça serttir. Etin yumuşaması için suyunu çekmesi lazım, bir süre karıştırdıktan sonra kapağı kapatıp kavrulması için 45 dakika pişirmek gerekiyor. Pişmeye yakın etin altını kıstıktan sonra biraz beklemeye alıyoruz. Kavurmayı servis ederken sıcak yemek isteyenlere özel bir sunum yapıyoruz. Kavurmanın donmaması için, içinde sıcak su olan derin bir kabın üzerine, kavurmayı ayrı bir tabağa koyarak servis ediyoruz.”
HAYVAN SIKINTISI
Bingöl kavurmasını markalaştırmak amacıyla bir süredir, kavurma paketleme tesisini kurduğunu belirten Koç: “Bu tesisimizde Bingöl kavurmasını paketleyip Türkiye’nin her yerine ‘Soğuk Çeşme Kavurması’ adıyla satıyoruz. Bu tesisimiz her yönüyle hazır ancak, kesecek hayvan bulamıyoruz. Hayvancılığın merkezi olarak bilinen Bingöl’de, hayvan sıkıntısı var” ifadelerini kullandı.
Kavurma için küspe yememiş hayvanları tercih ettiklerini ifade eden Koç: “Yani anlayacağınız doğal ettir. Doğa da ot yiyerek yetişmiş hayvanları tercih etmemizdeki sebep doğal ortamda yetişmiş hayvanlar daha lezzetli oluyor. Bu konuda da hayvan bulmada sıkıntı çekiyoruz” diyor.
Hayvan sıkıntısından bahis ederken çevremize bakıyoruz. Her yer yem yeşil, çevre dağlarla çevrili. Önce hayvan sıkıntısının sebebini anlamıyoruz. Ama Türkiye’deki hayvancılığı uzun uzun anlatıyor Doğan Koç. Maliyetlerden, işçilikten, kışın zor doğa koşullarından bahsediyor.
Anlıyoruz. Ama yine de Bingöl için çok büyük bir şans hayvancılık. Arıcılık ve özellikle mera hayvancılığı için özel projeler yapılmalı ve desteklenmeli.
BİZ DİYORUZ Kİ;
Bu kadar anlattığımız kavurmayı yemeden lütfen yorum yapmayın. Şimdiden duyar gibiyim “ altı üstü bir kavurma” dediğinizi.
Bu kavurma bildiğiniz kavurmadan değil, çünkü eti farklı. Tarifini yazmayacağım çünkü pişirilmesi özel değil. Özel olan o dağlarda otlayan ve o soğuk sulardan içen hayvanın et kalitesi.
Siz siz olun yolunuz Bingöl’e düşerse, veya özel aracınızla o bölgeye seyahat ederseniz mutlaka uğrayın bu mütevazi tesise. Pişman olmayacaksınız.
PAKETLENEN VE DÜNYANIN HER YERİNE GÖNDERİLEN ” BİNGÖL SOĞUKÇEŞME KAVURMA”